FANDOM


Parcul Carol sau Parcul Libertăţii este un parc amplasat în sectorul 4 al Bucureştiului, pe Dealul Filaretului. Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont şi a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbătorii 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu această ocazie a fost organizată o expoziţie jubulară în care a fost prezentat şi parcul Libertăţii.

Suprafaţa iniţială a parcului a fost de 36 ha[1], pe 2 ha din suprafaţa totală a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este amenajat în stil mixt, cu o latură peisagistică dominantă, vegetaţia fiind amplasată în jurul Aleii Centrale - construită într-un stil geometric. La amenajarea parcului au fost folosite 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbuşti precum şi numeroase plante şi flori.[2]

Parcul conţinea şi câteva pavilioane expoziţionale şi clădiri anexate acestora. Conform planurilor întocmite de Ştefan Burcuş, Victor G. Ştefănescu, I. Berindei a fost construit un castel de apă, denumit Cetatea lui Vlad Ţepeş. În faţa Palatului Artelor, devenit ulterior Muzeul Militar până în 1938, an în care palatul a luat foc şi a fost demolat după cutremurul din 1940, a fost construită o cascadă mare după planurile arhitecţilor Petculescu şi Schindl. Cascada era străjuită de 3 sculpturi efectuate de Filip Marin, Dimitrie Paciurea şi Karl Storck. Cele 3 sculpturi sunt Frumoasa adormită şi 2 sculpturi care reprezintă 2 tineri nud, cunoscute sub denumirea de Giganţii. După construirea Mausoleului, giganţii au fost mutataţi pe marginea aleei Centrale a parcului, aproape de intrarea dinspre Piaţa 11 iunie.

În interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, un complex destinat spectacolelor în aer liber, şi o moschee în apropierea lacului de agrement.

Obictive turisticeEdit

Obiective dispăruteEdit

Legături externeEdit


Eroare citare Etichete <ref> există, dar nu s-a găsit nicio etichetă <references/>; $2

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki