FANDOM


Palatul Fundatiei Universitare Carol I
Palatul Fundatiei Universitare Carol I
Localitate Bucureşti
Arhitect Paul Gottereau
Adresa Strada Boteanu nr.1
Sector sector 1
Beneficiar statul român
Data începerii construcţiei 1891
Data finalizării 1895, 1914
Reconstrucţie arh. Petre Swoboda, Mircea Voinescu (1993-1996)
aripa Dacia arh. Constantin Rulea
Stil renaşterea franceză

Palatul Fundatiei Universitare Carol I este construcţie din Bucureşti, construită între anii 1891-1895 după planurile arhitectului Paul Gottereau. Edificul dedicat sărbătoririi a 25 de ani de domnie a Regelui Carol I a fost construit pentru a găzdui sediul Fundaţiilor Regale şi pentru a fi un centru cultural în care să se desfăşoare conferinţe, întâlniri. În acest sens clădirea a fost dotată şi cu o bibliotecă. Începând cu anul 1947 clădirea a devenit sediul Bibliotecii Central Universitare. În anul 1989, în timpul evenimentelor din acelaşi an, biblioteca a fost incediată, în timpul incendiului arzând o mare parte din fondul de cărţi şi documente rare. După 1989 corpurile clădirii au fost reconstruite şi au fost adăugate noi anexe.

Pe locul în care astăzi este ridicat edificiul a fost amplasată casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. Aici, Mihai Eminescu a citit pentru prima oară poezia Scrisoarea a III-a. Mărturie a acestui fapt este placa comemorativă amplasată în 15 iunie 2001, pe unul din zidurile palatului de astăzi.

Palatul Fundatiei Universitare Carol I M Eminescu

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki