FANDOM


Gara Filaret

Hala autogării Filaret în prezent

Gara Filaret a fost prima gară din Bucureşti, deschisă în 19 octombrie/31 octombrie 1869 cu ocazia inaugurării primei linii de cale ferată din România, Bucureşti-Giurgiu. Construcţia, realizată precum un careu, este formată dintr-un parter şi un etaj, marginile clădirii închizându-se spre şine pentru a forma o hală în care intrau cele 3 linii de cale ferată.

Hala peronului este marcată printr-un fronton triunghiular peste linia acoperişului corpului principal. Acoperişul halei este ridicat pe o structură metalică, aşezată pe zidurile paralele ale construcţiei, decorate cu arce în plin cintru. Accesul la peronul acoperit, sprijinit pe console metalice, se făcea prin faţada principală, prin intrări amplasate în capătul celor două pervazuri ale clădirii.

După ce în 13 decembrie/25 decembrie 1872, Gara Bucureşti Nord este legată la linia căii ferate, gara Filaret îşi pierde din însemnătate. În 1960 gara este dezafectată şi este transformată în autobază.

În prezent în clădirea gării funcţionează autogara Filaret.

BibliografieEdit

  • Florin Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Meridiane, Bucureşti 1966

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki