FANDOMCatedrala Patriarhală
Biserica Patriarhiei2
Profilul bisericii
Confesiune: ortodoxă
Hram Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Ctitor Constantin Şerban Basarab
Data începerii construcţiei 1654
Data finalizării construcţiei 1658
Sfinţită de Mihnea al III-lea
în 1658
Date despre biserică
Oraş Bucureşti
Sector sector 4
Adresă Dealul Mitropoliei nr. 21
Lungimea bisericii 28 m (interioară)
Lăţimea bisericii 14,60 (în pronaos)

Catedrala Patriarhală este o biserică ortodoxă din Bucureşti, situată pe Dealul Patriarhiei, ctitorită de Constantin Şerban Basarab Cârnul şi soţia acestuia, Bălaşa, între anii 1654-1658. Biserica, purtând hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost sfinţită de Mihnea al III-a Cârnul în anul 1658, iar la scurt timp a fost transformată în Mitropolie. După primul război mondial Mitropolia este transformată în Patriarhie. Date despre meşterul care a coordonat construirea edificiului nu s-au păstrat, singurele nume păstrate fiind cele ale dregătorilor care au supravegheat ridicarea bisericii, logăfătul Radu Dudescu şi Gheorghe Sufariu.

DescriereEdit

Ca aspect general biserica este o copie a bisericii din Curtea de Argeş, turlele fiind asemănătoare cu biserica lui Neagoe Basarab. Biserica a fost restaurată de mai multe ori, în 1792-1799, 1834-1839, 1850, 1886, 1932-1935, motiv pentru care în prezent construcţia nu mai păstrează forma originală, de-a lungul timpului aducându-i-se diverse completări şi ajustări. Biserica adăposteşte moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), aşezate într-o raclă de argint, aduse din Bulgaria la data de 13 iulie 1774.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki