FANDOMBiserica Olari
093
Profilul bisericii
Confesiune: ortodoxă
Hram Adormirea Maicii Domnului
Ctitor Dumitrascu Racovita
Tip forma de cruce
Date despre biserică
Ţara Romania
Oraş Bucureşti
Sector II
Adresă Str. Olari nr. 8A, sector II, Bucuresti
Website (in constructie) bisericaolari.ro (in constructie)
Preot Paroh Mihai Iordache 0728 067 348, Preot II Antoniu Ciocoiu 0724 021 117

Biserica Olari este o biserică ortodoxă din Bucureşti. Lăcaşul de cult este ctitorit în anul 1758 de Dumitrascu Racovita si are in patrimoniul ei o icoana a Maicii Domnului, socotita de crestini ortodocsi, facatoare de minuni. Biserica Olari ctitorita de Vornicul Dimitrie Racovita in 1758, a perpetuat stilul svelt, simplu si proportional al arhitecturii sec. al XVIII-lea. Din Pisania Bisericii aflam: "[...] ziditu-s 'au aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica [....] den temelie de pe cum se veade, de robul lui Dumnezeu dumnealui Dumitrasco Racovita Vel Vistier si ramanand niste bani de la robul lui Dumnezeu Mihai Bacanul, s'au dat la aceasta Sf. Manastire, dempreuna cu Iancu Capitanul, ajutorand si alti crestini pravoslavnici, in zilele Domnului nostru Io Scarlat Ghica Voevod, fiind Mitropolitul Chiriu din Filaretu; Octomvrie leat 1758". Ea este cunoscuta sub denumirea de biserica Olarilor, datorita faptului ca pe acolo erau gropile de unde se lua pamant de oale; ca marturie in acest sens avem un document din 1752. In prima jumatate a secolului al XVIII-lea a existat in apropiere o alta biserica, probabil din lemn. Intr-un plan din 1847 se mentioneaza "biserica Ceaus-Precup ce-i zice a Olarilor ".. La inceput, biserica era inconjurata cu ziduri si chilii, unde a functionat si o scoala, toate fiind daramate la sfarsitul secolului al XIX-lea. In anul 1836 s-a inchis pridvorul, adaugandu-se in fata un alt mic pridvor pe doua coloane si s-a executat o noua pictura in ulei. Tot in acest an i s-au refacut turlele, iar in 1869 a fost repictata in genul scolii Tatarascu in tablouri izolate. Intre anii 1939-1943 s-a facut restaurarea bisericii cu ajutorul Comisiei Monumentelor Istorice.

Face parte din bisericile ce au fost translate de pe vechiul amplasament. Dupa translare, biserica a ramas in spatele blocurilor de locuinte construite ulterior. Ea se vede din Calea Mosilor, printre noile cladiri ridicate de o parte si de alta ale Strazii Olari. Biserica a fost translata in doua etape: la 22 septembrie 1982 si 5 decembrie 1983, pe o distanta de 58 m. Dupa translare, a fost redeschisa si resfintita la 13 aprilie 1984. Intre 1994-2002 pictura realizata de pictorul Ion Grigorescu a fost curatita si restaurata. Mentionam ca pe cupola mica ce acopera cafasul, a fost scoasa la lumina o pictura inscriptionata "Dreptul Avraam". In absida de nord se afla Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. ( a fost adusa prin 1810 de preotii manastirii Arnaunchiul din Turcia) Asa cum arata astazi, este realizata pe un plan trilobat (23 x 6,50 - 13 m m), cu doua turle octogonale pe baze patrate. La turnul-clopotnita de pe pronaos se ajunge pe o scara inglobata in turnuletul cilindric adosat fatadei nordice. Pridvorul, cu trei arcade semicirculare legate cu tiranti, pe stalpi din zidarie, este inchis cu geamuri si grilaje metalice. Pe fatada de intrare, deasupra arcadelor pridvorului, intre firidele registrului superior, exista trei medalioane pictate in fresca, datand din 1943 si reprezentand icoana "Adormirea Maicii Domnului" in centru si pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in cele laterale. Amintim ca scriitorul Anton Pann a fost paraclisier la Biserica Olari.

Breast brachytherapy

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki