FANDOM


--188.25.214.216 10 decembrie 2009 13:29 (UTC)


Biserica Herăstrău
Profilul bisericii
Confesiune: ortodoxă
Hram hram Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Date despre biserică
Oraş Bucureşti
Sector sector 1
Adresă Strada Nicolae Caramfil nr. 26
Notă Ridicată la 1886

Istoricul Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si Parohiei Herastrau


In anul 1835 in marginea Bucurestilor , Herastraul era un catun cu pana in 20 de case.

 In anul 1936 s-a construit Parcul Herastrau cu o suprafata de cca 110 hectare.Inainte de 1930,zona respective era o zona mlastinoasa care a fost asanata in perioada 1930-1935.
 Parohia “Herastrau din Bucuresti este situate in partea de Nord a orasului in sect. 1 si se invecineaza la Rasarit cuFabrica de Elemente pt. Automatizari si Intreprinderea de Stat Glucoza, la Apus cu Parcul Herastrau,la Nord cu Parohia Sfanta Maria Herastrau, iar la sud cu Lacul Floreasca.
 Cartierul Herastrau care constituie Parohia Herastrau avea o populatie diversa in majoritate muncitori angajati la diferite intreprinderi din Bucuresti.
 Datele istorice despre cartierul Herastrau sunt foarte putine

Informatiile orale transmise din generatie in generatie vorbesc despre cele dintai asezari care ar fi aparut in prima jumatate a sec. x1x; este vorba despre noua familii de romi, robi pe mosia statului ,ce se intindea dincolo de periferia orasului-

 Cu vremea alaturi de cele noua familii au inceput sa se aseze si altii in majoritate crescatori de vite , laptari,plugari, inproprietariti prin legea din 1864. Ulterior s-au asezat si altii mici meseriasi si muncitori la intreprinderile din apropiere;Glucoza,Petrol-Block,Fagel, Denciu,Hagi- Tudorache, Fabrica de spirt,Fabrica de tuburi Bolintineanu.

Vechii locuitori se mai ocupau cu carausia, cultivarea legumelor si depozitarea de gheata naturala, produse necesare consumului in orasul aflat in plina ascensiune.

 Prima forma administrativa a cartierului Herastrau a fost de sat dependent de comuna Baneasa, situata la N-V de cartier, pe Sos, Bucuresti- Ploiesti.
 In acel loc si timp oamenii au simtit nevoia de binecuvantarea si mangaierea Bunului Dumnezeu ceea ce a dus la dorinta de a ridica un lacas de rugaciune.
 Astfel in ziua de 29 Iunie 1886,de Sfintii Apostoli Petru si Pavela fost pusa piatra de temelie a bisericii,iar lucrarile s-au terminat peste un an in aceiasi zi a anului 1887 cand s-a savarsit si tarnasirea.
 Biserica a fost ridicata cu ajutorul populatiei locale si cu sprijinul familiilor de chiristigii din cartierul Filantropia, pe nume : Ion Apostol,Pavel Leonte, Constantin Tibisoiu si Constantin Gavrilescu.Acestora s-a alaturat preotul Ion Lacureanu propietar in Herastrau a unui teren situat in sos. Pipera colt cu Str. Zagazului. Au mai fost si alti donatori ramasi necunoscuti.
 In mijlocul cartierului pe str. Nicolae Caranfil se ridica biserica parohiala Herastrau pe un teren cu o suprafata de circa 4000m2. Ea poarta urmatoarele hramuri:Sfintii Apostoli Petru si Pavel,Sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfintii Dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana.

Numele constructorului nu se cunoaste cu precizie dar din informatiile orale transmise de persoanele in varsta se pare ca ar fi fost un cunoscut constructor italian prieten al familiei Apostol ,primul ctitor al bisericii.

 Biserica este in forma de trefla cu ziduri groase de caramida,supla si armonios construita avand doua turle din lemn, acoperite cu tabla galvanizata, a caror elasticitate a privat biserica de stricaciuni cu prilejul cutremurului din 1940.
 Prima pictura sa datorat cunoscutului pictor de biserici Anton Serafim care a terminat lucrarea in 1887 odata cu sfintirea bisericii.Pictura este in ulei si a fost restaurata de pictorul Nicolae Calonitiu fost ucenic al pictorului Anton Serafim si singurele interventii constau in adaugirea decoratiunilor florale si a patru tablouri adaugate pe arcade :Incredintarea lui Toma,Vindecarea Orbului,Ruga din Sbotsimani si cei 40 mucenici,sus pe ambii pereti din pronaus, sub marele tablou al Inaltarii Domnului din plafon.Aceasta lucrare s-a efectuat in anul 1932,cheltuielile fiind suportate de un locuitor din cartier pe nume Nicolae Radulescu.
 Pana in 1925 cand devine parohie biserica a fost o filiala a parohiei Baneasa.Primul slujitor al bisericii a fost , conform marturiei localnicilor in varsta, parinteleIon Nucsoreanu (fost preot la Manastirea Pasarea )care a slujit pana in 1930 cand a decedat.Parintele a fost inmormantat in curtea bisericii in partea dreapta a Sfantului Altar.
 Primul preot paroh a fost Gheorghe Popescu Lahovari care a slujit din anul 1925 pana in anul 1968.
 In anul 1926 a inceput reparatia bisericii de catre preotul paroh ajutat de catre Nicolae si Maria Radulescu ctitori ai acestui lacas.S-a facut in acest timp curtea si invelisul bisericii,un clopot nou si tot ce a fost de trebuinta pentru sfintele slujbe.
 In anul 1950 a avut loc o renovare de catre zugravul Andrei Vladut.
 In anul 1969 s-a facut o renovare a picturii exterioare de catre noul paroh ( ? ).
In 1971 protoereu fiind preotul Iuliu Man, prin staruinta preotului paroh Ion Berbeceanu, pictura a fost in intregime curatata si restaurata de pictorul profesor Gheorghe Teodorescu .


            Documentare de Rodica Marinescu

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki